Tizenkét fő fesztivál az Úr Jagannáth imádatában

Az alábbiak a Srí Krsna-kathámrta “Az Úr Jagannáth imádata” című folyóiratából származik. Gopaljiu kiadvány, a fordítás és publikálás a kiadó engedélyével.

A Skanda Purána Purusottama-máhátmya fejezetében tizenkét olyan fesztiválról olvashatunk, amelyeket pradhána-yátraként, fő fesztiválként tartanak nyilván Jagannáth Puriban. Ám ahogy teltek az évek a Jagannáth templomban megrendezett fesztiválok száma egyre növekedett. Ma ötvenhat nagyobb és sok kisebb fesztivált rendeznek meg, gyakorlatilag majd minden második napon adódik egy alkalom az ünneplésre.

Az Úr Jagannáth imádatát és rituáléit (pújá-paddhati) összefoglaló könyv a Kálasára az alábbiak szerint mutatja be eredeti tizenkét fesztivált. (1)

A Skanda Purána szerint az Úr Hari és múrti formái tizenkét fesztiválon vesznek részt:

1) Fürdetés egy magas emelvényen (Snána-yátra). 2) Különleges utaztatás szekéren (Ratha-yátrá). 3) Hari lefekszik aludni (Sáyana-ekádasí). 4-5) A két ösvény (Uttaráyana és Daksináyana). 6) Hari alvás közben a másik oldalára fordul (Pársva-ekádasí). Nem jön álom Hari szemére (Devotthapanotsava). 8) Öltözetés (Odana-sasthí). 9) Imádat a pusya csillagállás idején (Pusyábhiseka). 10) Harit egy különleges hordszéken viszik körbe (Dola-yátra). 11) Harit damana levelekkel imádják (Damanakáropana-dvádasí). 12) A kedvező hervadhatatlan trtíyá (Aksaya-trtíyá).

1) Snána-yátrá vagy Jyesthá-snána. Az Úr Jagannáth születésnapján nyilvánosan megfürdetik (ez az a nap, amikor Brahma eredetileg beavatta őt a Gundicha templomban). A fesztivál időpontja Jyestha (máj-jun) hónap teliholdjára esik.

2) Ratha-yátrá vagy Gundicá-yátrá. A szekérfesztivál, melyet Ásádha (jún-júl) hónap növekvő holdjának második napján tartanak;

3) Sayana-yátrá vagy Visnu-sayana-ekádasí. Amikor a catur-másya idején az Úr Visnu négy hónapra, aludni tér Vaikunthán. Az Ásádha hónap növekvő holdjának tizenegyedik napján tartják. Jagannáth, Baladéva és Subhadra még a szekerén ül, amikor a fesztiválra sor kerül. A bhandára-mekápa nevű pap kihozza Ananta múrtiját a templomból, és felrakja Balaráma szekerére. Ezzel egyidőben Náráyana és Bhuvaneswari múrtiját is kihozzák, az előbbi Jagannáth szekerére, az utóbbi Subhadra szekerére ül fel. Itt imádják őket, majd visszamennek a templomba, ahol négy hónapra lefekszenek aludni.

4-5) Karka-samkránti vagy Daksináyana. A nyári napforduló, amikor a Nap áttér a déli féltekére, illetve az Uttaráyana vagy Makara-sankránti, a téli napforduló, amikor a Nap áttér az északi féltekére.

6) Pársva-parivartana. A cátur-másya időszak félideje, amikor Visnu alvás közben a másik oldalára fordul. Bhádra (aug-szept) hónap telő holdjának 11. napján tartják;

7) Devotthapanotsava vagy Devotthání-ekádasí (2). Amikor négy hónapos alvás után az Úr felébred. Kárttika (okt-nov) hónap telő holdjának tizenegyedik napján tartják;

8) Odana-sasthí vagy Právarana-sasthí. A tél első napja, amikor gyapjúból készült ruhát ajánlanak fel az Úr Jagannáthnak, hogy melegen tartsák őt. Márgasírsa (nov-dec) hónap telő holdjának hatodik napján tartják;

9) Pusyábhiseka vagy Pusya-snána (3). Fürdetés ceremónia, melyet Pausa (dec-jan) hónap teliholdján tartanak;

10) Dolotsava vagy Dola-yátrá. A Dola Mandapon, a templomon kívül tartják, melyen a fesztivál múrti vesz részt, akit Dola Govindának hívnak. Phalguna (febr-márc) (4) hónap teliholdján tartják.

11) Daman-bhanjana, Damana-caturdasí vagy Dayaná-corí-utsava. Az a fesztivál, amikor a dayana növény levelével díszítik fel a múrtit. Caitra (márc-ápr) hónap telő holdjának tizenharmadik és tizennegyedik napján tartják; (5)

12) Aksaya-trtíyá vagy Candana-yátrá. A nyári időszak fesztiválja, amikor a múrtit naponta candannal, szantálpasztával kenik be, hogy lehűtsék. A Vaisákha (ápr-máj) hónap telő holdjának harmadik napjától kezdve tartják.

Van még egy esemény, a Trayodasa-yátrá, a tizenharmadik fesztivál, melyet titkosnak mondanak. Níládri-mahodaya a neve, amikor különleges módon fürdetik meg a múrtit azon a napon, amikor eredetileg a Satya-yugában beavatásban részesítették őt a Sri Mandirban. A Vaisákha (ápr-máj) hónap telő holdjának tizedik napján tartják. (6)

 

Megjegyzések

1 Gadadhara Rajguru állította össze. Ld. Dr. S. N. Rajaguru Inscriptions of the Temples of Purí and Origin of Srí Purusottama Jagannáth, 149. oldal.

2 „Uttháná Ekádasí” a Gauriya kalendáriumban.

3 „Krsna Pusyábhiseka” a Gauriya kalendáriumban.

4 „Gaura Púrnimá” a Gauriya kalendáriumban.

5. Lásd a „The Dayana Festival of Lord Jagannath” cikkben a következő számunkban.

6 G. C. Tripathi Communication with God könyvében a 80. oldalon.

Vélemény, hozzászólás?