Karácsonyi ételosztások országszerte

Szeretnélek tájékoztatni benneteket, hogy a idei karácsony alkalmából is kiemelt ételosztások kerülnek megrendezésre az ország több pontján is. Természetesen a leghangsúlyosabb a budapesti étel-, játék-, és élelmiszercsomag-osztás lesz a Blaha Lujza téren.

 

Az ételosztásokról a Magyar Távirati Iroda, illetve néhol a helyi sajtóorgánumok is értesülhettek, úgyhogy reméljük, idén is nagy érdeklődésre tart majd számot az eseménysorozat.

Rengeteg civil önkéntes jelentkezett idén, több mint az elmúlt években, hiszen már több mint 1 hete betelt a fogadható résztvevők  táblázata. Köszönjük!

Az alábbiakban olvashattok arról, hogy az ország különböző részein milyen eseményekre kerül sor.

 

December 21-én a VIII. kerületi Teleki téren 12-13 óráig tartó ételosztást követően ruhaosztást szervezünk a Buddhista Misszióval karöltve, elsősorban hontalan emberek számára.

December 22-én az óbudai lakosság részére tartunk étel- és csomag-, és játékosztást a Flórián térhez közeli Faluház előtt. Itt a naponta ellátott családok és idősek kapnak tőlünk karácsonyi ajándékcsomagot, hiszen ezeknek a családoknak nem futja plusz ünnepi menüre, ajándékokra.  A rendezvényen Bús Balázs polgármester is megjelenik, ő fogja kiszolgálni az első adagokat.

 

December 24-25-26-án 13 órától a már jól megszokott helyen, a Blaha Lujza téren osztunk idén is meleg ételt, egy-egy gazdag élelmiszercsomagot, meleg ruhát, a gyerekeknek pedig játékokat. Mivel a tavaly kiosztott napi 1200 adag éppen elegendő volt, a tapasztalatokra építve idén már napi 1300 adagra számolunk, hogy senki ne maradjon éhen.

A Nógrád megyei Kisterenyén a helyi művelődési házban december 15-én megrendezésre kerülő egész napos Karácsonyi jótékonysági napon a délutáni órákban szolgálunk fel 200 adag babgulyást, kenyeret, teát, a 150-180 gyereknek pedig gyümölcsöt is. A programot a JEROMAF Egyesület (Jobb életért a roma fiataloknak) szervezi hátrányos, és halmozottan hátrányos helyzetű roma származású családok részére.

A szlovák határhoz közel eső, Borsod megyei Krasznokvajda falujában a hazai cigány szövetség felkérésére a helyi nehéz sorsú roma családokon segítünk meleg ruhával és gyümölccsel december 20-án a délutáni órákban. A ruhaosztás indítéka, hogy az itt nevelkedő számos gyermek azért nem tud iskolába járni, mert nincs cipője, megfelelő ruházata, amiben el tud otthonról indulni.

 

Egerben december 22-én, szombaton, a helyi családsegítő intézettel együttműködésben helyi nehéz sorsú családok, és egyedülálló nyugdíjasok részére biztosítunk elvitelre meleg egytálételt, kenyeret, és az ünnep alkalmából gyümölcsöt is. Az egyébként minden szombaton zajló program a Hatosszámú Általános Iskola melletti területen kapott helyet, a kiszolgálás pedig minden alkalommal déli 12 órakor kezdődik.

Az egri bhakták ugyanezen a településen a két ünnep között gyermekek számára biztosítanak meleg ételt minden nap. Ez azért fontos, mert a gyerekek szinte csak az iskolában juthatnak meleg ételhez, amíg tart a tanítás, de szünetben az étkezésük megoldatlan.

A pécsi bhakták meleg ételosztást szerveztek december 16-án vasárnap este a TÁMASZ Alapítvány Férfi Éjjeli Menedékhelyén, ahol 70 és 100 közötti hajléktalant láttak el. A Menedékhely 12 szobában 70 hajléktalan ember számára nyújt helyet éjjeli pihenésre, lehetőséget nyújt továbbá fürdésre, mosásra, ételmelegítésre, valamint szociális segítségre. Az intézménybe 100 adag ételt szállítottunk és osztottunk ki, a menü babgulyás, kenyér, lehetőség szerint gyümölcs, és édesség volt. A bhakták egy kis bhajannal is elszórakoztatták az embereket.

Debrecenben a Govinda Étteremben készülnek a kiosztásra szánt meleg ételek, a kiszolgálás pedig az Étterem udvarán történik. A Karácsonyi akcióra december 23–án kerül sor, és a rendezvény ideje alatt kb. 300 adag ebéd talál majd gazdára. A helyszínre érkezők kb. 10%-a hajléktalan ember, zömében nagycsaládosok veszik igénybe az amúgy rendszeres ellátást. A menü lencsefőzelék lesz, meleg teával, kenyérrel, de ruhához, a gyermekek játékhoz is juthatnak az ünnep alkalmából. A program együttműködő partnerek segítségével, a helyi Családsegítő központtal, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Egyesületével, valamint a SZETA családi átmeneti otthonával karöltve valósul meg, melynek során az együttműködő partnerek hirdetik irodáikban a lehetőséget.

 

Kecskeméten az előző évek gyakorlatának megfelelően december 23-án és 24-én kiszállításos jelleggel segítjük elsősorban a rászoruló családokat és az időseket. Itt összesen 50 adag ételt és gyümölcsöt biztosítunk az ünnepek alkalmából.

December 22-én a Somogyvámoson élő 650 falubeli részesül adományosztásban, hiszen itt minden lakost egy-egy tál prasadammal vendégelünk meg. A nyugdíjasok ezen túlmenően még egy-egy tartós élelmiszercsomagot is kapnak tőlünk, melyben rizst, tésztát, lisztet, cukrot, savanyúságot, narancsot és vitamint helyezünk el.

December 29-én 11:30-kor Szegeden a Máltai Szeretetszolgálat gondviselőházának ebédlőjében kedveskedünk meleg étellel és gyümölccsel az itt tartózkodó 150 embernek.

Szintén hajléktalan embereken segítenek a szolnoki bhakták. December 28-án a Prizma úti nappali ellátóba visznek 50 adag édességet, hogy ezzel emeljék az ünnep fényét.

Kérjük, hogy terjesszétek, hogy a 13600-as adományvonal hívásával bruttó 250 Ft-tal lehet támogatni az ételosztást.  A szám tárcsázását követően a 33-as kódot kell beírni, így jut el hozzánk az összeg. Köszönjük!

Szolgátok:

Gandharvika prema dasi

FFL

Vélemény, hozzászólás?